Πατσάς κοκκινιστός
Πατσάς κοκκινιστός

ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κιλά πατσάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3/4 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1 κ.σ. ντομάτα πελτές
  • 2 δαφνόφυλλα
  • λίγα ξυλάκια κανέλας
  • 4-5 γαρίφαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πολύ καλά τον πατσά και τον τρίβουμε προσεκτικά με αλάτι και λεμόνι. Στο λεμόνι τον αφήνουμε για αρκετή ώρα. Μετά τον ζεματίζουμε σε αρκετό νερό, το οποίο πετάμε. Κόβουμε τον πατσά κομμάτια σε ότι μέγεθος θέλουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πατσά. Διαλύουμε την ντομάτα πελτέ στο κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένα ντοματάκια, την ντομάτα πελτέ με το κρασί και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, χωρίς να ξεχνάμε να ανανεώνουμε το νερό, και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι. Χρειάζεται πολύ βράσιμο, ίσως και 3 ώρες. Λίγα λεπτά πριν σβήσουμε την κουζίνα, προσθέτουμε το αλάτι.