Η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ Α.Σ.Ε.) είναι ανώνυμη συνεταιριστική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1998 με μετόχους τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των περιοχών που παράγεται η Κορινθιακή σταφίδα (Αιγιάλεια, Μεσσηνία, Ηλεία-Ολυμπία, Νεμέα, Ζάκυνθος, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Αμαλιάδα, Πάτρα, Κεφαλληνία). Η εταιρεία αποτελεί την καθολική διάδοχο του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (Α.Σ.Ο.) Νομικού Προσώπου εποπτευομένου από το Ελληνικό Δημόσιο για την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της Κορινθιακής Σταφίδας ο οποίος από το 1925 έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη σταφίδα ιδρύοντας σταφιδεργοστάσια, οινοποιία, κατασκευάζοντας αποθήκες, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να σημαδεύουν το τοπίο και να θυμίζουν τα χρόνια της σταφίδας, που σφράγισαν την ιστορία της περιοχής και των ανθρώπων της για πάνω από εκατό έτη, καθορίζοντας καταλυτικά μέχρι σήμερα την πορεία τους.

Η πριγκίπισσα σταφίδα, όπως την αποκαλούν πολλοί ιστορικοί, συντροφεύει τον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια του πολιτισμού. Ανακαλύφτηκε τυχαία όταν οι άνθρωποι δοκίμασαν από περιέργεια τα ξεραμένα σταφύλια στα αμπέλια. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι σταφίδες αναφέρονται ήδη από το 1490 π.Χ. Μεταξύ 120-900π.Χ. αρχίζει η καλλιέργεια των πρώτων οργανωμένων αμπελιών και μαζί τους η παραγωγή σταφίδας. Πέρασαν, όμως, πολλά χρόνια μέχρι να ξεκαθαριστεί ποια ποικιλία σταφυλιών έκανε την καλύτερη σταφίδα. Ανάμεσα πάντως στις καλύτερες ήταν η περίφημη, σκουρόχρωμη, κορινθιακή σταφίδα που καλλιεργούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Οι Φοίνικες και οι Αρμένιοι ανέπτυξαν το εμπόριο της σταφίδας με τους Έλληνες και αργότερα με τους Ρωμαίους, έτσι η πριγκίπισσα σταφίδα κατέκτησε τους λαούς της Μεσογείου. Η λατρεία της αλλά και η αξία της χτύπησε κόκκινο. Έλληνες και Ρωμαίοι πίστευαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες και στόλιζαν με σταφίδες τους ναούς τους. Τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Οι Ρωμαίοι γιατροί μάλιστα θεωρούσαν ότι θεράπευε τα πάντα, από το δηλητήριο των μανιταριών μέχρι τα γηρατειά. Όσο για την αξία της, με δυο βάζα σταφίδες, στην αρχαία Ρώμη, αντάλλασσαν ένα σκλάβο. Τον 11ο αι. οι σταυροφόροι έφεραν τις σταφίδες στην Ευρώπη. Μέχρι το 14ο αι, αποτελούσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κουζίνας και η τιμή τους εκτοξεύτηκε για μια ακόμα φορά στα ύψη. Η σταφίδα λατρεύτηκε και συντρόφεψε Αυτοκράτορες, μεγάλους στρατηγούς και εξερευνητές. Όπως λένε οι φήμες, το αγαπημένο πιάτο του αυτοκράτορα Αύγουστου ήταν μικρά ψητά πουλιά γεμισμένα με σταφίδες. Οι σταφίδες ήταν η ιδανική προμήθεια για τα μακρινά ταξίδια. Ο μεγάλος στρατηγός Αννίβας είχε εφοδιαστεί με πολλούς τόνους πριν περάσει, με τα στρατεύματα του, τις Άλπειες. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και το πλήρωμα του διέσχισε τον Ατλαντικό μασουλώντας σταφίδες. Τις ίδιες προμήθειες έκανε πολλά χρόνια αργότερα και ο Robert Falcon Scott όταν ξεκίνησε να εξερευνήσει το Νότιο Πόλο.

Η Κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε το κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους του 1830 μέχρι και το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όπου και αποτελούσε το 50 % των συνολικών εξαγωγών, χαρακτηρίζοντας την έτσι ως εθνικό προϊόν το οποίο καλλιεργούνταν σχεδόν αποκλειστικά εντός της ελληνικής περιφέρειας. Ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς τα αποτυπώματα της σταφίδας στις περιοχές στις οποίες άκμασε η καλλιέργεια και το εμπόριό της. Η αναβάθμιση μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών, η έναρξη της κατασκευής του σιδηρόδρομου και της διώρυγας της Κορίνθου, η κατασκευή νεοκλασικών αρχοντικών που ανήκαν σε σταφιδέμπορους της εποχής, είναι ελάχιστα από εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλληλεπίδραση της σταφίδας με την ελληνική πραγματικότητα. Ακόμα και κατά την ύφεση του εμπορίου της λόγω της μη απορρόφησης από τις αγορές του εξωτερικού, αναφέρονται πολλές κοινωνικοοικονομικές αναταραχές, οι οποίες οδήγησαν σε κραδασμούς στο πολιτικό στερέωμα της εποχής, στην έναρξη του μεταναστευτικού κύματος του αγροτικού πληθυσμού προς την Αμερική και άλλες χώρες του εξωτερικού αλλά και η πρώτη προσπάθεια εκβιομηχάνισης που οφείλεται στην απορρόφηση του πλεονάσματός της για τη δημιουργία κυρίως οινοπνεύματος και άλλων προϊόντων. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στο ότι η Κορινθιακή σταφίδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κυριότερα εθνικά, ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας.


Η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πολύ απαιτητική. Απαιτεί μεγάλη φροντίδα και αφοσίωση από την πλευρά του αγρότη για να παραχθεί ένα άκρως ποιοτικό προϊόν. Η συγκομιδή της σταφίδας (τρύγος) γίνεται κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Το νωπό σταφύλι οδηγείται σε ειδικούς χώρους (αλώνια) για να αποξηρανθεί φυσικά κάτω από τον ήλιο. Στη συνέχεια συλλέγεται και οδηγείται προς μεταποίηση και τυποποίηση.


Η ίδρυση της Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. σηματοδότησε μια άλλη εποχή, την εποχή των αλλαγών στην διεθνή αγορά, λόγω του καθεστώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως αλλά και στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς.
Η οργανωτική δομή της εταιρείας διακρίνεται στις εξής επιμέρους υπηρεσίες:

-Οικονομική Υπηρεσία
-Διοικητική Υπηρεσία
-Εμπορική Υπηρεσία


Οι αρμοδιότητες των παραπάνω υπηρεσιών σχετίζονται με την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό της και έχουν ως εξής:

- Η συγκέντρωση, αποθήκευση, συντήρηση, επεξεργασία, τυποποίηση διακίνηση διάθεση και εμπορία Κορινθιακής σταφίδας και παραγώγων.
- Η μέριμνα γενικά για την βελτίωση των όρων της καλλιέργειας των σταφιδαμπέλων, με την ελάττωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας.
- Η εξισορρόπηση της προσφοράς προς την ζήτηση του προϊόντος - της Κορινθιακής σταφίδας.
- Η διαφήμιση και γενικά η μέριμνα για την επέκταση της καταναλώσεως της Κορινθιακής σταφίδας.
- Η παραγωγή ή προμήθεια άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού, από ειδικώς προς τούτο συντηρούμενες φυτείες των προς διάδοση ποικιλιών αμπέλου.
- Η μέριμνα για την αντιμετώπιση του κινδύνου της φυλλοξήρας.
- Η προμήθεια υλικών στους παραγωγούς αναγκαία για την αποξήρανση της σταφίδας.
- Η απευθείας συγκέντρωση από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ή τους παραγωγούς κάθε εγχώριας πρώτης ύλης κατάλληλης για την παραγωγή οινοπνεύματος.
- Η δημιουργία εργαστηρίου χημικού και ποιοτικού ελέγχου προς κάλυψη των αναγκών των ασχολούμενων με την κορινθιακή σταφίδα.
- Η ανάληψη προγραμμάτων είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε κρατικών που αποσκοπούν στην ωφέλεια της κορινθιακής σταφίδας.
- Η διανομή των πάσης φύσεως επιδοτήσεων που παρέχονται στους σταφιδοκαλλιεργητές κορινθιακής σταφίδας από το Κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η απευθείας συγκέντρωση από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ή τους παραγωγούς κάθε εγχώριας πρώτης ύλης κατάλληλης για την παραγωγή οινοπνεύματος καθώς και ο εφοδιασμός με αυτές των βιομηχανιών παραγωγής οινοπνεύματος. Επίσης η εισαγωγή μελάσσης ή άλλης πρώτης ύλης για την παραγωγή οινοπνεύματος.


Η Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. έχει εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η καθημερινή της λειτουργία γίνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Γενικό Διευθυντή, τους Υπεύθυνους των υπηρεσιών και τους υπαλλήλους. Οι παρεχόμενες από την Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. υπηρεσίες, είναι πιστοποιημένες από την TUV NORD κατά το σύστημα ISO 9001:2008.

Οι προοπτικές για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας είναι μεγάλες και αυτό συνίσταται στην οικονομική αυτοδυναμία της, στην ευελιξία της λόγω της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην τεχνογνωσία (know how) της Σ.ΚΟ.Σ και των μελών της Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Εξάλλου η ίδρυση της εταιρείας αυτό το σκοπό είχε, να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία και σε συνεργασία με τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δυνατότητα που δεν είχε ο Α.Σ.Ο. λόγω του Νομικού του πλαισίου (Ν.Π.Ι.Δ).


Η Σ.ΚΟ.Σ. ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008 υλοποιώντας τον κυριότερο σκοπό σύμφωνα με το καταστατικό της, συμμετέχει ενεργά στην αγορά α' ύλης Κορινθιακής σταφίδας από τον παραγωγό, στηρίζοντας άμεσα το εισόδημά του, θέτοντας καταρχάς μία ελάχιστη τιμή.


Η εταιρία πωλεί το προϊόν της μέσω της «Παπαβασιλείου» Α.Ε. (μεταποιητική μονάδα της οποίας η ΣΚΟΣ κατέχει το σύνολο των μετοχών της), των μεταποιητικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και δευτερευόντως των ιδιωτικών μεταποιητικών εταιριών. Το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) της μεταποιημένης ποσότητας της Κορινθιακής σταφίδας, πωλείται στο εξωτερικό κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες), τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι εξαγωγές Κορινθιακής σταφίδας υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το 70% εξάγεται από τις εταιρείες/συνεταιρισμούς-μέλη της Σ.ΚΟ.Σ.


Η Σ.ΚΟ.Σ. είναι ο βασικός μοχλός στήριξης της αγροτικής παραγωγής περίπου 12.000 οικογενειών που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας σε περιοχές με σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα). Η εταιρεία πέρυσι (2009) αγόρασε 12000 τόνους σταφίδας από συνολική παραγωγή 20000 τόνων.

Η παρέμβασή της με την αγορά σταφίδας από τον παραγωγό υπερδιπλασίασε το αγροτικό εισόδημα στους καλλιεργητές σταφίδας εν μέσω γενικής απαξίωσης του αγροτικού τομέα.

Συγκεκριμένα η τιμή αγοράς της Κορινθιακής σταφίδας στον παραγωγό το 2007 ήταν 0,45
ευρώ ανά κιλό πριν την παρέμβαση της Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. στην εμπορία της Κορινθιακής σταφίδας, ενώ σήμερα ο σταφιδοπαραγωγός πληρώνεται από τη Σ.ΚΟ.Σ. 1,14 ευρώ ανά κιλό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και την άμεση πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση του προϊόντος τους, ειδικά σε μια περίοδο ύφεσης και οικονομικής κρίσης.


Με την καθιέρωση τιμής παραγωγού σε κάθε εσοδεία και άμεσης πληρωμής του, η Σ.ΚΟ.Σ. διασφαλίζει ένα σίγουρο εισόδημα στον καλλιεργητή που ανταποκρίνεται στο μόχθο του αφού η σταφίδα είναι μια δύσκολη και απαιτητική καλλιέργεια.

Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι μία παράμετρος μόνο της λειτουργίας της Σ.ΚΟ.Σ. Μία εξ' ίσου βασική δραστηριότητα είναι η προώθηση πολιτικών για τη σταφίδα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η εκπροσώπηση των καλλιεργητών σε διεθνείς συναντήσεις. Παράλληλα το φυτώριο που διαθέτει και η αποθήκη γενετικού υλικού συμβάλλει στην διατήρηση του κλώνου και την γενετική του βελτίωση.


Επιπρόσθετα η εταιρεία έχει προβεί σε πλήθος άλλων ενεργειών με επίκεντρο την Κορινθιακή σταφίδα και ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της σε πλήθος εγχώριων και διεθνών εκθέσεων, την έκδοση βιβλίου για τη σταφίδα και τη διοργάνωση Ημερίδας στις 4 Απριλίου 2009 στην Αρχαία Ολυμπία με τίτλο: «Κορινθιακή σταφίδα: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον», στην οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία για την Κορινθιακή σταφίδα, σχετικά με τον πολιτισμό, τα διατροφικά της χαρακτηριστικά, τις προοπτικές της και τις χρήσεις της σε συνταγές.

Η προσπάθεια όμως δε σταματάει εδώ. Η διοίκηση της εταιρείας με σύγχρονο πνεύμα θέτει τις βάσεις για τις μελλοντικές προοπτικές της σταφίδας, όχι μόνο με τη συνεχόμενη παρέμβαση στην αγορά για τη στήριξη της τιμής της Κορινθιακής σταφίδας, αλλά και με άλλες ενέργειες, όπως η προσπάθεια για την ανάδειξη των συγκριτικών διατροφικών πλεονεκτημάτων της Κορινθιακής σταφίδας και την ένταξή της στο καθημερινό διαιτολόγιο ως μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Για το λόγο αυτό η Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. χρηματοδοτεί εξ' ολοκλήρου ερευνητικό πρόγραμμα και κλινικές μελέτες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού. Οι πρώτες ενδείξεις των αποτελεσμάτων της έρευνας συνηγορούν ότι η Κορινθιακή σταφίδα δίκαια θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά φυσικά προϊόντα που προάγουν την υγεία.
Επιπρόσθετα εντείνονται οι προσπάθειες περαιτέρω διαφήμισης του προϊόντος και πληροφόρησης του κοινού για όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που καθιστούν την Κορινθιακή σταφίδα, ιστορικό και παραδοσιακό προϊόν.



ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε.»

ΕΔΡΑ: ΜΑΙΖΩΝΟΣ 211 ΠΑΤΡΑ Τ.Κ. 262 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : 2610 361 700

FAX ΚΕΝΤΡΙΚΟ : 2610 361 701

Email : info@skos.gr

www.skos.gr

o@skos.gr