Γκορανης Ανδρέας, παραγωγός μελισσοκομος και έμπορος ιδιοκτήτης της εταιρίας Melopolio.

Μεγαλώνοντας στα βουνά των Καλαβρύτων με πατέρα μελισσοκόμο, ο Ανδρέας έμαθε από μικρός τις αξίες του καλού μελιού αλλά και την γλύκα της φυσικής ζωής.

«Στα μελίσσια βρήκα το νόημα της ζωής», λέει μεταξύ άλλων, «είμαι άρρωστος για αυτά. Ένα τσουβάλι λίρες να μου 'δινες για να τα αφήσω, δεν θα το έκανα.

Ο πατέρας μου, μού έμαθε ένα σημαντικό μάθημα, να έχω λίγα και καλά, να μην είμαι άνθρωπος της ποσότητας και του κέρδους. Έτσι κατάφερα τα περισσότερα στην ζωή μου».

Τον ανακαλύψαμε σχεδόν τυχαία, από φωτογραφία ενός 'τρελού' στο διαδίκτυο, που έχει πάνω του δυο μελίσσια.

Ατρόμητος μπροστά στο σμήνος που βουΐζει και τσιμπά, ο κ.Ανδρέας λέει ότι «μου φαίνεται περίεργο όταν πάμε στις κυψέλες και δεν με τσιμπάνε οι μέλισσες. Δεν μπορεί, θα κάνω κάτι, θα τις πειράξω, για να με τσιμπήσουν. Κάθε μέρα θα σε τσιμπήσουν τουλάχιστον είκοσι φορές, υπάρχουν μέρες όμως που γυρίζω σπίτι με εκατό τσιμπήματα. Η αίσθηση του πόνου είναι η ίδια για σένα και για μένα, όμως πλέον την έχω συνηθίσει.

Μέλισσες που τρέφονται από συγκεκριμένα φυτά μπορεί να έχουν πιο οξύ τσίμπημα, όπως αυτές που τρέφονται με ρείκια».

Σε ποιο σημείο όμως πονάει πιο πολύ; «Το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα είναι η μύτη και τα γεννητικά όργανα. Πονάει πολύ. Άμα σε τσιμπήσει στην μύτη, βάζεις τα κλάματα».

Στην δουλειά του ο μελισσοκόμος γίνεται μέλισσα. Ατελείωτα δρομολόγια, μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, κάματος ολημερίς και αφοσίωση για να παραχθεί το μέλι. «Αυτή την εποχή έχω τα μελίσσια στον Πύργο Ηλειάς που υπάρχουν ρείκια, όμως τα περιφέρουμε σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε διαφορετικά λουλούδια και να παράξουμε καινούριο μέλι.

Θα μας βρεις στην Πελοπόνησσο, την Λευκάδα αλλά και την Χαλκιδική (απόσταση 700 χλμ). Ταξιδεύουμε πάντα βράδυ, περιμένουμε να σκοτεινιάσει ώστε να έχουν γυρίσει οι μέλισσες στην κυψέλη, ξεκινάμε και φτάνουμε το χάραμα της επόμενης μέρας. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού υπάρχει περίπτωση κάποιο μελίσσι να σκάσει από την ζέστη.
Είναι πολύ ευαίσθητη η κυψέλη και πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος με την αλλαγή θερμοκρασίας.

Το μεγαλύτερο ταξίδι για τον Ανδρέα ,ωστόσο, είναι αυτό που καλείται να κάνει εκτός συνόρων. Πολλοί πελάτες τον είχαν προτρέψει στο παρελθόν να προωθήσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό. Με τα πολλά πείστηκε και βρέθηκε σε διεθνείς εκθέσεις προϊόντων στην Γερμανία. Οι δεσμοί σταθεροποιήθηκαν και πλέον ο Αντρέας Γκοράνης έβαλε μπρος το επόμενο βήμα, το πρώτο του κατάστημα στην Γερμανία. «Έφυγα και δεν ήξερα να μιλάω ούτε αγγλικά ούτε γερμανικά.

Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν δύσκολο το να βγάλεις τα προϊόντα σου στο εξωτερικό, είμαστε της ευκολίας, μάς αρέσει ο ύπνος. Αν εμπιστευτείς τους σωστούς ανθρώπους, όμως, και τους αφήσεις να κάνουν την δουλειά τους όπως ξέρουν και σε αφήσουν να κάνεις το δικό σου κομμάτι, η δουλειά προχωρά. Κάθε άνθρωπος που συνεργάστηκα ήταν ένας κρίκος για να προχωρήσω παραπέρα», εξηγεί περήφανος για τις επιλογές του. «Εμείς οι Έλληνες θα μπορούσαμε να εξάγουμε τα πάντα. Γιατί να είμαι μόνος μου στις εκθέσεις και να μην έχω δίπλα μου ένα ολόκληρο γκρουπ από έλληνες παραγωγούς; Γι΄ αυτό όποτε πουλάω κάτι φροντίζω να βάζω σε αυτό την ελληνική σημαία, για να διαφημίζω τον τόπο μου και όταν αύριο θα έρθει ένας άλλος Έλληνας με τα προϊόντα του, να υπάρχει ήδη ένα καλό όνομα για το ελληνικό προϊόν».

 

 

Το μελοποιείο του Ανδρέα Γκοράνη βρίσκεται στην οδό Πλάτωνος 5, Καλλιθέα (Αθήνα)