Το   In-Gourmet   σε   55   γλώσσες    In-Gourmet   in   55   languages









ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
...



Kρητική και μεσογειακή διατροφή κόντρα στη παχυσαρκία !









ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
...
...
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
...
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
...



της Ξένιας-Μαρίας Παπαναστασίου

Υπογονιμότητα και διατροφή




Αθήνα - 22 Ιουνίου 2018


Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης και τεκνοποίησης ενός
ζευγαριού μετά από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών
χωρίς την χρήση αντισύλληψης. Αποτελεί πλέον ένα συνηθισμένο πρόβλημα
των νέων ζευγαριών, προκαλώντας όμως μεγάλο στρες και άγχος στα
ζευγάρια που το βιώνουν.

Παρότι, η συχνότητα εμφάνισης της υπογονιμότητας ποικίλλει από χώρα σε
χώρα για διάφορους λόγους εντούτοις, είναι αρκετά υψηλή. Σε παγκόσμιο
επίπεδο επηρεάζει το 7-8% των ζευγαριών ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται
ότι ανέρχεται στα 14%. Η αύξηση του φαινομένου της υπογονιμότητας
είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι
ότι σήμερα οι γυναίκες αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας λόγω
σπουδών, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης με συνέπεια τη
μειωμένη πιθανότητα για σύλληψη και τεκνοποίηση καθώς η αναπαραγωγική
ικανότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας της. Στη
συνέχεια όμως θα δούμε και άλλες αιτίες στις οποίες οφείλεται η
υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

                          Ποια είναι τα αίτια ανδρικής υπογονιμότητας;

Οι κυριότερες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας αφορούν τοπικά
νοσήματα του ουρογεννητικού συστήματος, γεννητικές ανωμαλίες,
ενδοκρινικές διαταραχές, συγγενείς διαταραχές, περιβαλλοντολογικά
αίτια καθώς και αίτια που σχετίζονται με την διατροφή και τον
γενικότερο τρόπο ζωής. Πάμε λοιπόν να τα αναλύσουμε ένα-ένα ξεχωριστά.

                                         Γεννητικές ανωμαλίες

Οι γεννητικές διαταραχές σχετίζονται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως
το σύνδρομο Klinefelter, το οποίο ευθύνεται για το 5-7% της ανδρικής
υπογονιμότητας. Οι άνδρες αυτοί παρουσιάζουν αζωοσπερμία, δηλαδή
απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, ή ολιγοζωοσπερμία, δηλαδή
πολύ χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

                            Ενδοκρινικές διαταραχές

Οι ενδοκρινικές λειτουργίες ευθύνονται για το 3-6% της αντρικής
υπογονιμότητας. Οι αδένες που αφορούν είναι ο υποθάλαμος, η υπόφυση,
το πάγκρεας, τα επινεφρίδια και ο θυρεοειδής αδένας.

                                      Συγγενείς διαταραχές

Επίσης, η συχνότητα των συγγενών διαταραχών συνεχώς αυξάνεται με
συνέπεια τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Άλλος παράγοντας
υπογονιμότητας στους άνδρες είναι ο καρκίνος των όρχεων που προσβάλλει
ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών μεταξύ 20-40 χρονών. Επίσης, η κιρσοκήλη
αποτελεί έναν άλλο παράγοντα που ευθύνεται για το 25-40% των
περιπτώσεων υπογονιμότητας αλλά και στους άνδρες που δεν
αντιμετωπίζουν τεκμηριωμένο πρόβλημα υπογονιμότητας συναντάται στο
8-13% των περιπτώσεων. Υπεύθυνοι παράγοντες για την πρόκληση
κιρσοκήλης θεωρούνται η αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, η οποία
δημιουργεί μη ευνοϊκές συνθήκες για την σπερματογένεση και η
δευτεροπαθής διαταραχή των κυττάρων του Sertoli, που χαρακτηρίζεται
από απουσία των γεννητικών κυττάρων.

                         Νοσήματα του ουρογεννητικού συστήματος

Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται σε νοσήματα του
ουρογεννητικού συστήματος όπως προαναφέρθηκε. Πολλές μελέτες έδειξαν
ότι τα δείγματα σπέρματος αυτών των ανδρών περιείχαν περισσότερα
λευκοκύτταρα και ότι η ποιότητα του σπέρματος ήταν υποβαθμισμένη σε
σχέση με εκείνα των γόνιμων ανδρών.Άλλοι παράγοντες που μπορεί να
σχετίζονται με την υπογονιμότητα είναι η μειωμένη κινητικότητα
σπέρματος, η προχωρημένη ηλικία καθώς αυξημένη σπερματογένεση
παρατηρείται μέχρι την ηλικία των 55 χρόνων ενώ από εκεί και μετά
σταδιακά μειώνεται.

                         Περιβαλλοντικοί παράγοντες και τρόπος ζωής

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής ευθύνονται επίσης για το
φαινόμενο της υπογονιμότητας στους άνδρες. Για παράδειγμα, το
κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το στρες, η υψηλή
θερμοκρασία, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και κάδμιο, η
παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και παράλληλα η αυξημένη
καθιστική ζωή αλλά και ο τρόπος διατροφής είναι σημαντικές αιτίες που
οδηγούν τον σύγχρονο άνδρα σε υπογονιμότητα.

                         Διατροφικοί παράγοντες αντιμετώπισης
                                           της ανδρικής υπογονιμότητας

Η σχέση μεταξύ ισορροπημένης διατροφής και αυξημένης αναπαραγωγικής
ικανότητας έχει πολύ καλά μελετηθεί. Οι διατροφικές ελλείψεις
αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της ανδρικής υπογονιμότητας.

                                              Βιταμίνη Α

Έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Α
προκαλεί εκφυλισμό των βλαστικών κυττάρων.

                               Αντιοξειδωτικές ουσίες

Επιπλέον, τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια είναι πολύ ευαίσθητα απέναντι
στα υπεροξείδια επειδή περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα
λιπαρά οξέα και έχουν σημαντικά αυξημένη ικανότητα να παράγουν
αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), κυρίως ανιόντα υπεροξειδίου και
υπεροξείδιο του υδρογόνου. Έτσι, αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η
βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, μπορούν να προστατεύσουν
από το οξειδωτικό στρες και να διατηρήσουν την ακεραιότητα του DNA των
σπερματικών κυττάρων.

                           Συμπλήρωμα σεληνίου και βιταμίνης Ε

Επιπλέον, το συμπλήρωμα σεληνίου και βιταμίνης Ε φαίνεται να βελτιώνει
την κινητικότητα και την μορφολογία του σπέρματος ενώ πολλές μελέτες
σε ζώα έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι η λήψη βιταμινών C και D μέσω
της τροφής στην ποιότητα του σπέρματος και γενικότερα στο
αναπαραγωγικό σύστημα.

                                            Ψευδάργυρος

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει την σημαντικότητα του ψευδαργύρου στην
σπερματογένεση και την κινητικότητα του σπέρματος καθώς είναι
απαραίτητος για την σύνθεση του DNA και RNA, στην πρωτεϊνοσύνθεση, στο
διαχωρισμό των κυττάρων και την σταθερότητα των μεμβρανών. Επίσης,
είναι απαραίτητος για την διαδικασία μετατροπής της τεστοστερόνης στην
ενεργό μορφή της, 5α-δυιδροτεστοστερόνη (DHT). Τέλος, πολλές έρευνες
έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να αυξήσουν τον
αριθμό των σπερματοζωαρίων, να βελτιώσουν την κινητικότητα του
σπέρματος και την μορφολογία τους σε άνδρες που υποφέρουν από
ασθενοζωοσπερμία και ολιγοζωοσπερμία.

                     Ποια είναι τα αίτια γυναικείας υπογονιμότητας;

Η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες
που σχετίζονται με προβλήματα υγείας αλλά και σε άλλους παράγοντες,
όπως η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής. Πρώτα απ’όλα η
υπογονιμότητα στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας
που αφορούν στον υποθάλαμο, την υπόφυση, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες,
τον κόλπο, το σώμα και τον τράχηλο της μήτρας.

                             Σαλπιγγικός παράγοντας

Ο σαλπιγγικός παράγοντας ευθύνεται για το 25-30% των περιπτώσεων
υπογονιμότητας. Κάθε αίτιο που εμποδίζει τη συνάντηση
σπερματοζωαρίου-ωαρίου για τη σύλληψη και επηρεάζει τη φυσιολογική
λειτουργία και ανατομία των σαλπίγγων προκαλεί υπογονιμότητα.

                               Προβλήματα στον κόλπο

Άλλα αίτια γυναικείας υπογονιμότητας προέρχονται από τον κόλπο και
μπορεί να είναι φλεγμονές ή νεοπλάσματα, κακοήθη ή καλοήθη.

                              Προβλήματα στην μήτρα

Αίτια που προέρχονται από την μήτρα ευθύνονται για το 5-10% των
περιπτώσεων υπογονιμότητας, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι τα
ινομυώματα που προβάλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, οι σοβαρές ή
υποτροπιάζουσες φλεγμονές της μήτρας και οι διαταραχές της τραχηλικής
βλέννας, όπως είναι η ανεπάρκειά της, η αλλοιωμένη σύστασή της ή η
ύπαρξη σε αυτήν αντισωμάτων που αδρανοποιούν τα σπερματοζωάρια.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που προκαλεί υπογονιμότητα είναι
η ενδομητρίωση, δηλαδή η έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού. Η
συχνότητα εμφάνισης της ενδομητρίωσης ανέρχεται στο 20-50% των
περιπτώσεων και αφορά κυρίως γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών, όσες
τεκνοποίησαν σε μεγάλη ηλικία και τις πολύτοκες.

                              Προβλήματα στις ωοθήκες

Προβλήματα που προέρχονται από τις ωοθήκες ευθύνονται για το 15-20%
των περιπτώσεων, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι η έλλειψη
ωοθυλακιορρηξίας, οι φλεγμονές των ωοθηκών και τα νεοπλάσματα.

                             Διαταραχές στην έμμυνο ρύση

Επίσης, οι διαταραχές της περιόδου ευθύνονται για την υπογονιμότητα σε
ποσοστό 20% και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταβολικών νοσημάτων, όπως
ο σακχαρώδης διαβήτης, και διαταραχών του θυρεοειδή αδένα καθώς είναι
γνωστό ότι η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα επηρεάζει άμεσα την
έκκριση των ορμονών και την λειτουργία του συστήματος
υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών.

                          Τρόπος ζωής και διατροφικές διαταραχές

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και η διατροφή ευθύνονται
επίσης για το φαινόμενο της υπογονιμότητας στις γυναίκες.  Τέλος,
διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, μειώνουν την
αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών.



        Διατροφικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της γυναικείας
               υπογονιμότητας

Όπως είναι πλέον αποδεδειγμένο, η λήψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού
δείκτη και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων οδηγούν σε παχυσαρκία
και σε ινσουλινοευαισθησία που σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής
δραστηριότητας έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες πιθανότητες
υπογονιμότητας στις γυναίκες. Επομένως, μία διατροφή χαμηλή σε
υδατάνθρακες (40-50% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) προερχόμενη
από υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως ολικής αλέσεως
δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και η λήψη πολυακόρεστων
λιπαρών οξέων (PUFAs), όπως λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί,
μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να μειώσουν ακόμα την
πιθανότητα υπογονιμότητας.

Άλλες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι υψηλές τιμές
γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε
μειωμένες πιθανότητες σύλληψης στις γυναίκες. Για καλύτερη λοιπόν
αναπαραγωγική ικανότητα, συστήνεται απόκτηση φυσιολογικού Δείκτη Μάζας
Σώματος (BMI 18,5-24,9 kg/m2) μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και
αύξηση φυσικής δραστηριότητας (απώλεια βάρους στις υπέρβαρες και
παχύσαρκες γυναίκες ή πρόσληψη βάρους στις γυναίκες με υποθρεψία).

Τι συστήνεται για αύξηση της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες;

Φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI 18,5-24,9 kg/m2)
Αύξηση φυσικής δραστηριότητας
Μείωση ή καλύτερη διαχείριση του στρες
Διακοπή καπνίσματος
Να αποφευχθεί η επαφή με υλικά που μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα
Να αποφευχθεί η μεγάλη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
Προσοχή σε παυσίπονα, όπως Ponstan, Voltaren, ασπιρίνη, όταν
καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, διότι παρεμποδίζουν τη
σωστή λειτουργία των ορμονών μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης

                 Όσον αφορά στην διατροφή σας συστήνεται

Κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης
Φρούτα & λαχανικά
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δημιουργούν γόνιμο
έδαφος, όπως το φυλικό οξύ, η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και
αντιοξειδωτικές ουσίες (θα τα βρείτε σε φρούτα, πράσινα λαχανικά,
όσπρια)
Πρόσληψη ω3 & ω6 λιπαρών οξέων (θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς)
Κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα
γαλακτοκομικά, αυγά και λιγότερο κόκκινο κρέας
Αποχή από τα τηγανητά, τα αναψυκτικά, τη ζάχαρη και τα γλυκά
Αν κριθεί απαραίτητο, συμπλήρωμα διατροφής με όσο το δυνατόν
φυσικότερες πηγές, που θα περιέχουν βιταμίνες (C, Ε, συμπλέγματος Β ή
πολυβιταμίνες), μέταλλα (μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος) και
αντιοξειδωτικά

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το κύριο
πρόβλημά τους είναι ο υποσιτισμός που οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες
ακόμα και στον θάνατο, στις ανεπτυγμένες χώρες ένα από τα προβλήματα
που αντιμετωπίζουμε είναι η υπογονιμότητα λόγω κυρίως της παχυσαρκίας
και των διατροφικών διαταραχών.



*Η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με
μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Φυσιολογία της Διατροφής και την Κατάσταση
Υγείας. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Βέροιας,
όπου παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες.







Τα τελευταία κρασιά του "βασιλιά της Βουργουνδίας", Ανρί Ζαγιέ, πωλήθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία




Γενευη - 19 Ιουνίου 2018


Ήταν συνολικά 1.064 κρασιά. Ούτε ένα παραπάνω. Οι τελευταίες φιάλες
και magnum του "αριστοτέχνη του Pinot noir" Ανρί Ζαγιέ πωλήθηκαν όλα
στη Γενεύη, από τις κόρες του διάσημου αμπελουργού της Βουργουνδίας
που πέθανε το 2006 σε ηλικία 84 χρονών, αντί 30 εκατομμυρίων ευρώ,
ποσό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η ιστορική δημοπρασία στο κτήμα του Σατοβιέ, στα υψώματα της Γενεύης,
διήρκησε έξι ώρες και έκλεισε καταγράφοντας τζίρο 34,5 εκατομμυρίων
ελβετικών φράγκων (29,8 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος
δημοπρασιών Baghera Wines, που μιλά για ποσό ρεκόρ για μια μόνο
πώληση. Η τιμή για το σύνολο των κρασιών που βγήκαν στο σφυρί
υπολογιζόταν μεταξύ 6,7 και 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (μεταξύ
5,7 και 11,2 εκατομμυρίων ευρώ).

"Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, τα κρασιά που φέρουν την υπογραφή
του αμπελουργού παραμένουν αναμφίβολα τα ακριβότερα κρασιά
παγκοσμίως", σύμφωνα με τον οίκο Baghera Wines που ιδρύθηκε το 2015
στη Γενεύη.

Εκατό πλειοδότες από όλο τον κόσμο διεκδικούσαν τα τελευταία κρασιά
του "βασιλιά της Βουργουνδίας" είτε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, είτε
τηλεφωνικά, είτε μέσω Διαδικτύου.

Οι 855 φιάλες και τα 209 magnum που διατέθηκαν ήταν όλα τα κρασιά που
ο Ζαγιέ συγκέντρωνε με πάθος όλη τη ζωή του στην κάβα του, στο κτήμα
του στο χωριό Βοσν-Ρομανέ.

"Η δημοπρασία αυτή είναι η τελευταία σελίδα της ιστορίας του κτήματος
του Ανρί Ζαγιέ", εξήγησαν οι κόρες του αμπελουργού, η Λιντί και η
Ντομινίκ, που παρέστησαν στην πώληση, συνώνυμο της εκκαθάρισης της
κληρονομιάς τους. "Οι φιάλες αυτές από την προσωπική κάβα του ήταν σαν
εργαστήριό του ... ένας τρόπος να τα βλέπει να παλαιώνουν με την
πάροδο των ετών", είπαν οι κόρες του που θεωρούν "φυσικό να μην
μπορούν να πιουν όλες αυτές τις φιάλες και να τις διαθέτουν προς
πώληση".

Μια επιλογή προσωπικών αντικειμένων του Ανρί Ζαγιέ βγήκε στο σφυρί.

Όπως θέλει η παράδοση της Βουργουνδίας, ο Ζαγιέ φύλασσε τα κρασιά του
εμφιαλωμένα και στοιβαγμένα μέσα στην κάβα του. Για τη δημοπρασία,
νέες ετικέτες και καψύλλια τοποθετήθηκαν από τις κόρες του
αμπελουργού. Σύμφωνα με τον Baghera Wines, οι συνθήκες φύλαξης των
κρασιών αυτών επιτρέπουν τη φύλαξή τους για πολλά ακόμη χρόνια πριν τα
δοκιμάσουν αυτοί που θα επιδείξουν υπομονή.




H καθημερινή κατανάλωση αυγών σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο




Πηγή Heart - 14 Ιουνίου 2018


Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό τη μέρα, έχουν σημαντικά
μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με όσους δεν τρώνε
καθόλου αυγά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική
έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι της Σχολής
Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική
δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Heart, ανέλυσαν στοιχεία
για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν
καρδιοπάθεια στην αρχή της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί περίπου εννέα χρόνια και η
κατάσταση της υγείας τους συσχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο
διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν
έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις
καρδιαγγειακές αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το
13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού
εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό,
12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18%
μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους
έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου).

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση
αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών
περιστατικών», ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν δίνει στοιχεία για
το πώς η μεγάλη κατανάλωση αυγών (πάνω από ένα τη μέρα) σχετίζεται με
τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα με τα ισχαιμικά επεισόδια (κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά)
που αποτελούν την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες
δυτικές χώρες, στην Κίνα οι θάνατοι από εγκεφαλικά είναι περισσότεροι
σε σχέση με τα εμφράγματα. Επίσης τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι
αναλογικά περισσότερα στην Κίνα από ό,τι στη Δύση.

Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν
πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα
συστατικά, όπως φωσφολιπίδια και καροτενοειδή. Προηγούμενες μελέτες
πάνω στην επίπτωση της κατανάλωσης των αυγών στην υγεία είχαν
καταλήξει σε μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Παρόλο που κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης, γι’
αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς,
νεότερες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί να
«φρενάρουν» την παραγωγή «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και
αντίθετα να ευνοούν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.




Μια ουσία στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό




Πηγή: Journal of Biological Chemistry - 04 Ιουνίου 2018


 Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι όμως σίγουρο, προς το παρόν, ότι αν κανείς αρχίσει να πίνει το ένα πράσινο τσάι μετά το άλλο, αυτό όντως θα λειτουργήσει προστατευτικά.

   Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

   Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το μέγεθος των τελευταίων και να περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ομαλή ροή του αίματος. Παράλληλα, οι αθηρωτικές πλάκες γίνονται πιο ασταθείς και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος για θρόμβωση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).

   Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ντέηβιντ Μίντλετον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής χημείας "Journal of Biological Chemistry", ανακάλυψαν στο εργαστήριο ότι η ουσία EGCG (Epigallocatechin-3-gallate) του πράσινου τσαγιού, η οποία ήδη βρίσκεται υπό έρευνα για το Αλτσχάιμερ, μπορεί επίσης να διαλύσει τις δυνητικά επικίνδυνες πλάκες που δημιουργούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.

   Το μόριο της EGCG προσδένεται στην πρωτεΐνη apoA-1 και την μετατρέπει σε μικρότερα διαλυτά μόρια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές αναζητούν πλέον τρόπους για να εισάγονται οι αναγκαίες ποσότητες EGCG στον οργανισμό, χωρίς να χρειάζεται να πιεί κανείς μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού, κάτι που μπορεί να αποβεί κακό για την υγεία.

   Αυτό, όπως είπαν, πιθανώς προϋποθέτει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η χημική δομή της EGCG, ώστε να είναι ευκολότερο να απορροφάται από το στομάχι και επίσης να γίνει πιο ανθεκτική στον μεταβολισμό. Επίσης, ίσως αναπτυχθούν νέοι μέθοδοι για την απευθείας χορήγηση της EGCG στις αθηροσκληρωτικές πλάκες.

   'Αλλοι επιστήμονες, πάντως, εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμήσει κανείς την πραγματική θεραπευτική χρησιμότητα της EGCG, αν δεν προηγηθούν μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι όντως η εν λόγω ουσία μπορεί να διασπάσει τις πλάκες της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του οργανισμού.



ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ



Αθήνα

Το αλάτι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε ζωντανού οργανισμού. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως έμβρυα αναπτυσσόμαστε μέσα στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα αλατιού.
Ως στοιχείο το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο (NaCl). Αυτά τα ατομικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα σε όλα τα συστήματα του σώματος όπως το αίμα, τα οστά και τα υγρά.

 Το νάτριο είναι ένας πολύτιμος ηλεκτρολύτης διότι ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα.

Το αλάτι ως ένωση βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε αυτά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Περίπου το 1/3 βρίσκεται στα οστά ώστε να διατηρούνται γερά και το υπόλοιπο βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος για την εξασφάλιση της οξεοβασικής ισορροπίας. 
Από το αλάτι ο οργανισμός των θηλαστικών δημιουργεί και εκκρίνει στο στομάχι υδροχλωρικό οξύ που είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών και την έκκριση γαστρικών υγρών, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του θαλασσινού αλατιού στην καλή λειτουργία του σώματος μας.

Σε ότι αφορά το θαλασσινό αλάτι, η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία μοιάζει πολύ με αυτήν του ανθρώπινου σώματοςκαι γι' αυτό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού αλατιού όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορος απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Η απουσία δε των πολύτιμων μετάλλων από τον οργανισμό μεταβάλλει την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα. 

Ωστόσο παρά τη μεγάλη του αξία στη διατροφή η υψηλή κατανάλωση του σχετίζεται με αύξηση  της αρτηριακής πίεσης,  κατακράτηση υγρών και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.  

Επίσης το υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό επιβαρύνει τους νεφρούς, οι οποίοι αποτελούν το σύστημα αποβολής των ουσιών που βρίσκονται σε περίσσεια στο σώμα. Για να αποβληθεί αυτή η περίσσεια, οι νεφροί χρησιμοποιούν το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση των κυττάρων. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου είναι 1500 mg και 2300 mg, για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 9 με 50 ετών.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά μερίδα φαγητού.

 

Βιβλιογραφία

Atkins P. Analysis of Gourmet Salts for the Presence of Heavy Metals. 
Egan BM. Pleiotropic benefits of moderate salt reduction. Hypertension. 2009 Sep;54(3):447-8. 
Galvis-Sanchez AC et al. Fourier transform near-infrared spectroscopy application for sea salt quality evaluation. J Agric Food Chem. 2011 Oct 26;59(20):11109-16.

Harvard Health Publication.  Salt and your health, Part I: The sodium connection.http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/salt-and-your-health 
Sanada H et al. Genetics of salt-sensitive hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011;13(1):55-66. 
Schweda F . Salt feedback on the renin-angiotensin-aldosterone system. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):565-76. 
The American Heart Association's Diet and Lifestyle Recommendations.