15 Απριλίου 2022

Αλκοόλ Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση «κόβει» χρόνια ζωής.


Βοστώνη.-

Η ικανότητα του σώματoς να επεξεργάζεται το αλκοόλ μειώνεται με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που περιέχεται στο σώμα μειώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.
Οι υγρές θερμίδες σε άτομα άνω των 40 ετών, αντιπροσωπεύουν το 22% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, που αντιστοιχούν σε πάνω από 350 θερμίδες κάθε μέρα. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε πόσες θερμίδες καταναλώνετε μέσω των ποτών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν το σωματικό σας βάρος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη, από ένα την εβδομάδα σε ένα ή περισσότερα την ημέρα πρόσθεσαν 358 θερμίδες ημερησίως και κέρδισαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια 8 ετών. Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ? εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση του, μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ «κόβει» χρόνια ζωής. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 600.000 ανθρώπους από 19 χώρες, δημοσιευθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ ,που ξεπερνά το συνιστώμενο όριο, είναι αντίστοιχοι με αυτούς που προκύπτουν λόγω του καπνίσματος, υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Εγκέφαλος
Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό στον εγκέφαλο, που είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Μπορεί αρχικά να σου προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά αυτό διαρκεί για λίγο και συνήθως ακολουθείται από κατάθλιψη.
Η μακρόχρονη κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να προκαλέσει απώλεια μνήμης και διανοητικά προβλήματα. Επίσης, «κλέβει» νερό από τον εγκέφαλο, γι? αυτό και στις περιπτώσεις που έχεις πιεί πολύ, όταν το σώμα ξεκινά το μεταβολισμό του αλκοόλ, μπορεί να αισθανθείς ζαλάδα και πονοκέφαλο.
Καρδιά
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καταπονεί την καρδιά, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και με τον καιρό να εξασθενήσει τους καρδιακούς μύες. Αυτό είναι γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Συκώτι
Το συκώτι είναι το όργανο που διασπά το αλκοόλ που καταναλώνουμε. Απελευθερώνει ένα ένζυμο που ονομάζεται αλκοoλική αφυδρογονάση (ADH), το οποίο μετατρέπει το αλκοόλ σε μόρια που είτε απορροφούνται είτε αποβάλλονται από τον οργανισμό. Κάθε άνθρωπος μεταβολίζει το αλκοόλ με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με την ποσότητα του ενζύμου ADH που παράγει το συκώτι του.
Συνήθως, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ADH από τους άνδρες, συνεπώς μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά και για αυτόν τον λόγο ο αριθμός των προτεινόμενων μερίδων για τις γυναίκες είναι μικρότερος. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το συκώτι μπορεί να διασπά μόνο μία μονάδα αλκοόλ περίπου την ώρα, και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να επιταχύνεις αυτή τη διαδικασία. Το υπόλοιπο κυκλοφορεί στο αίμα, τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι να διασπαστεί όλο από το συκώτι. Όταν το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αλκοόλ που βρίσκεται στο σύστημά του, το ποσοστό αλκοολαιμίας αυξάνεται, προκαλώντας οξεία δηλητηρίαση από το αλκοόλ, που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη λιποθυμία, το κώμα ή ακόμη και το θάνατο.

Πηγή newsbeast.gr