Κουλουράκια κανέλας
Κουλουράκια κανέλας

ΥΛΙΚΑ:
  • 750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο ή 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 αβγά
  • 1 κούπα σταφίδες μαύρες
  • ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ φακελάκι αμμωνία
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
  • ? κούπας χλιαρό γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο σουσάμι
  • 1 κρόκο αβγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε το λάδι (ή το βούτυρο) με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και την ανακατεύουμε με το μείγμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει μαλακιά και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά. Χτυπάμε ένα κρόκο αβγού με αρκετό νερό. (½ κούπα περίπου) Πλάθουμε το κουλουράκια, τα αλείφουμε με λίγο από το μείγμα (κρόκου +νερού) και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.