Αγκιναρόπιτα
Αγκιναρόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 5 τρυφερές αγκινάρες
  • 250 γρ αρακά
  • 1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλικομμένα
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 2- 3 κουταλιές γάλα
  • ½ ποτήρι κρασιού λάδι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι κατά τα γνωστά. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια . Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε μικρά κομμάτια συνεχίζοντας το σοτάρισμα και τέλος προσθέτουμε τον αρακά.(καλό είναι να έχουμε βράσει λίγο τον αρακά και μετά να τον προσθέσουμε στο τηγάνι μας γιατί ο αρακάς είναι πιο σκληρός από τις αγκινάρες). Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά. Τέλος προσθέτουμε το μάραθο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αρμυρό είναι το τυρί μας) και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι μας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά χτυπημένα με το γάλα. Ανακατεύουμε καλά. Σε βουτυρωμένο πυρέξ απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας αφήνοντας έξω από το πυρέξ ένα κομμάτι που θα γυρίσουμε να σκεπάσουμε την πίτα. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα και σκεπάζουμε γυρνώντας προς τα μέσα το φύλλο της σφολιάτας γύρω γύρω να κλείσει παντού. Αλείφουμε με λίγο αυγό από αυτό που βάλαμε στο μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 περίπου λεπτά.