Konstantinos Petrakopoulos-Solomos

Sales Representative

Sales | Solomos Olive Oil

74A, Pireos str., 18547, Piraeus, Greece

Τel: +30 6986932469 / +30 2103727760

Ε-mail: solomosoliveoilbio@gmail.com

Website: www.solomos-oliveoil.com

 

 


Η κληρονομιά μας

Το πρώτο λιοστάσι βρίσκεται στο Φανάρι, ένα αγαπημένο μέρος του Αργοστολίου στην περιοχή Κοντό Πηγάδι που σκάφτηκε από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα όταν εισέβαλαν στο νησί. Το 1970, ο νόνος μας (παππούς), ο Παναγής Σολομός, αφαίρεσε και σάρωσε 10 στρέμματα βράχων και ογκόλιθων από το κτήμα μας στο Φανάρι και το καλλιέργησε με ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Κεφαλονιά, όπως το Σιμωτέικο, η Κορφολιά, το Μανάκι, το Θιακό, η Ντόπια και η Κορωνέικη. Το 1990, η Μαριλή Σολωμού εισήγαγε τις αρχές της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Το ιόνιο κύμα, η γεύση του βράχου και η αίσθηση του ηλιοβασιλέματος στο Φανάρι, περιέχονται στο μείγμα που έχουμε δημιουργήσει.

Το δεύτερο λιοστάσι βρίσκεται στα Θηράμονα του Ελειού, ένα πανέμορφο χωριό με παράδοση στην ύπαρξη ελαιόδεντρων από την αρχαιότητα, σε ένα οροπέδιο με θέα στον καθηλωτικό ορεινό όγκο του Αίνου. Η οικογένεια μας βρίσκεται στα Θηράμονα από τις αρχές του 1800. Εκεί βρισκόταν το παλιό οικογενειακό ελαιοτριβείο προτού γκρεμιστεί από τον μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά το 1953. Όταν η οικογένεια γύρισε στην περιοχή για να δει την κατάσταση ,έχοντας καιρό να την επισκεφτεί, ήταν αδύνατο να εντοπίσουν το μέρος στο οποίο βρισκόταν το ελαιοτριβείο από τα συντρίμμια που είχαν καταπλακώσει την περιοχή. Παρόλα αυτά σημείο κατατεθέν ήταν μια ελιά που είχε φυτευτεί στο πίσω μέρος της αυλής η οποία ξεχώριζε μέσα στην καταστροφή.

Στο οικογενειακό σπίτι υπάρχουν μνημεία του παλιού ελαιοτριβείου όπως οι μυλόπετρες που χρησίμευαν για την παραγωγή του οικογενειακού ελαιόλαδου επί τέσσερις γενεές. Πολλές από τις ελιές μας είναι αιώνων, στις οποίες με το πέρασμα των χρόνων διαμορφωθήκαν μεγάλες κοιλότητες στο εσωτερικό του φλοιού τους. Μέσα σε αυτές ξαπόσταιναν οι χωρικοί μετά από τον κάματο της ημέρας, καθώς η σκιά και η δροσιά που χαρίζουν είναι ένα ιδανικό σημείο ξεκούρασης, αλλά και τα παιδιά που ανά γενεές τις χρησιμοποιούσαν ως τόπο χαράς και διασκέδασης. Αυτή η πνοή αιωνιότητας, η αύρα των Θηραμόνων και των σύγχρονων ανθρώπων που φροντίζουν αυτήν τη γη συνθέτουν το μονοποικιλιακό μας ελαιόλαδο από Κορφολια που βραβεύτηκε για τις πολυφαινόλες, ένα πραγματικό ελιξήριο ζωής.

«Ελιές»

Στο λιοστάσι μας στο Φανάρι Αγίων Θεοδώρων φυτεύτηκαν από τον νόνο Παναγή Σολομό 500 δέντρα.
Η φύτευση είναι σχετικά πυκνή κάτι πρωτοποριακό για εκείνα τα χρόνια και έγινε με δυσκολία αφού πρώτα εκβραχίσθηκε το έδαφος.

Οι ποικιλίες που συναντάμε εκεί είναι το Κορόνι, Ντόπια, Κορφολιά αλλά και  Θιακό.
Οι τρεις τελευταίες ποικιλίες δεν είναι καθόλου διαδεδομένες στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ συγκεκριμένα η Κορφολιά και η Ντόπια σπανίζουν.

Η Μαριλή Σολομού την δεκαετία του 1980 έβαλε τα θεμέλια για την βιολογική καλλιέργεια του ελαιώνα. Με σεβασμό στο όραμά της και στην οικολογική της ευαισθησία που για εκείνα τα χρόνια δεν ήταν καθόλου δεδομένη συνεχίζουμε και εμείς να παράγουμε ενα ΄άριστο βιολογικό ελαιόλαδο.

 Βασικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας μας: είναι ξερική, δέχεται κυρίως χλωρή λίπανση δηλαδή σπορά του εδάφους με διάφορα φυτά στην οικογένεια των ψυχανθών, φυτοπροστασία από τον δάκο με βιολογικές παγίδες και προστασία από το βακτήριο του γλοιοσπορίου ψεκάζοντας μόνο με  χαλκό.

Η ήπια αυτή φυτοπροστασία βασίζεται κυρίως την πρόληψη των ελαιόδενδρων και ως εκ τούτου απαιτεί την συνεχή παρουσία μας και επιστασία. 

«Ελαιόλαδο»

Με μεγάλο μεράκι συνεχίζουμε την παράδοση που μας δόθηκε, καλλιεργώντας τα δέντρα μας βιολογικά και άνυδρα.  Οι ελιές μας συλλέγονται χειρωνακτικά στις αρχές Οκτωβρίου, και έπειτα από διαλογή πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο όπου υπόκεινται σε ψυχρή έκθλιψη.  Ο τρόπος που φροντίζουμε τον καρπό μας από το δέντρο ως το ελαιοτριβείο έχει ως συνέπεια την παραγωγή μικρής ποσότητας ελαιόλαδου.  Η υψηλή ποιότητα σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λαδιού μας αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας και γευστικό θησαυρό για την διατροφή μας.